Het is erg vervelend wanneer uw auto schade heeft. Wij zorgen ervoor dat u zo min mogelijk ongemak en zorgen heeft bij het herstellen van de auto.

Hieronder geven wij u tips bij het invullen van het Europees Schadeformulier.

 

 
 

Wanneer moet ik een schadeformulier invullen?

Houd er rekening mee dat er eigenlijk alleen bij bijvoorbeeld ruitschade, stormschade en inbraak niet om een schadeformulier gevraagd wordt door je schadebehandelaar. Vaak moet je dus wel een schadeformulier invullen.

 

Vraag 1 t/m 5

Bij de eerste 5 vragen vult u de gegevens van het ongeluk in. Hier vult u de datum en plaats in van het ongeluk en of er gewonden zijn. Daarnaast vult u in of er, naast schade aan de betrokken voertuigen, nog andere materiële schade is. Bijvoorbeeld schade aan een vangrail of lantaarnpaal.

GEGEVENS VAN GETUIGEN

Als er getuigen van het ongeluk zijn, dan vult u bij vraag 5 hun naam, adres en telefoonnummer in. Ook als de andere partij al schuld heeft erkend. Het gebeurt namelijk regelmatig dat er later alsnog discussie ontstaat over de schuldvraag en dan kan een getuige de doorslag geven.

 

Vraag 10 & 11

Geef bij de situatieschets duidelijk aan hoe de aanrijding is ontstaan. Het is tevens van belang dat u duidelijk aangeeft op welke plaats van de weg de voertuigen zich bevonden kort voor de botsing. Zorg ervoor dat de afmetingen in juiste verhouding tot elkaar weergegeven worden. Geef bij de tekening met een pijl aan waar uw auto als eerste werd geraakt.  

Bij vraag 11 beschrijft u welke schade aan uw auto zichtbaar is.

 

VRAAG 14 & 15

Bij vraag 14 kunt u overige opmerkingen noteren die van belang zijn. Dit kan van alles zijn, bijvoorbeeld dat u het niet eens bent met wat de tegenpartij heeft ingevuld. Controleer of alles op het formulier is ingevuld en plaats vervolgens uw handtekening bij vraag 15.

NIET EENS

Zijn u en de tegenpartij het niet eens? Dan moet u dit absoluut aangeven bij vraag 14. Want met uw handtekening bevestigt u namelijk dat de informatie en de situatie op het formulier klopt. 

 

VERGEET de ACHTERKANT NIET

De achterkant van het formulier kunt u op uw gemak thuis invullen. Probeer hier zoveel mogelijk van in te vullen. Uw verzekeraar heeft dit namelijk nodig voor het afhandelen van de schade. Zodra u de achterkant heeft ingevuld, stuurt u het formulier naar uw verzekeraar of tussenpersoon.

 

Waar kan ik het schadeformulier vinden?

U kunt het formulier hierboven downloaden. Vergeet het formulier niet uit te printen en in uw auto op te bergen zodat u het formulier altijd bij de hand heeft.

 

Waar vult u het formulier in?

U vult de voorkant van het schadeformulier in direct na de schade. Doe dit samen met de tegenpartij. Dan weet u beide nog het beste hoe de schade is ontstaan. Maak ook direct een goede tekening van de situatie.

De achterkant van het schadeformulier vult u thuis in, of op een rustig moment.

 

VRAAG 6 t/m 9

Deze vragen gaan over de verzekeringnemer, het voertuig en de bestuurder. Het maakt hierbij niet uit of u uw gegevens bij voertuig A of voertuig B invult. De verzekeringnemer is degene op wiens naam de autoverzekering staat. Dit kunt u zelf zijn, maar ook bijvoorbeeld uw werkgever als u een leaseauto heeft. Check hiervoor uw polis of uw groene kaart.

KENTEKEN INVULLEN

Het is heel belangrijk dat u controleert of de tegenpartij het juiste kenteken invult bij vraag 7. Als de tegenpartij bijvoorbeeld niet weet waar de auto verzekerd is of een onjuiste verzekeraar invult, kan uw verzekeraar met het kenteken achterhalen waar deze auto verzekerd is.

 

VRAAG 12 & 13

Kruis bij vraag 12 aan wat van toepassing is over de toedracht van het ongeval. Het is belangrijk om te controleren of de tegenpartij ook het juiste kruisje heeft gezet, zodat u hier achteraf geen discussie over kunt krijgen. Bij vraag 13 maakt u een tekening van het ongeval. Zo duidelijk mogelijk, zodat het ook na een aantal maanden nog duidelijk is wat er is gebeurd.  

 

BEIDE PARTIJEN MOETEN TEKENEN

Zet geen handtekening als u het niet eens bent met de inhoud van het formulier, tenzij u onder vraag 14 hierover een opmerking heeft gemaakt.

Controleer ook altijd of de tegenpartij een handtekening heeft gezet. Als u geen handtekening van de tegenpartij heeft, dan moet u op een andere manier zien te bewijzen dat de tegenpartij betrokken is bij het ongeval. En dat is erg lastig.

 

FOTO’S MAKEN NA ONGELUK

Nadat u allebei heeft getekend, geeft u een deel aan de tegenpartij. Het maakt niet uit of u het origineel of de doordruk meeneemt, zolang het maar duidelijk te zien is wat er is ingevuld. Als u uw smartphone, tablet of een camera bij u heeft, neem dan ook altijd foto’s van het ongeluk als aanvullend bewijs.

MEER INFORMATIE


 

Wij doen ons uiterste best om uw zorgen en ongemakken zoveel mogelijk weg te nemen. Daarom geven wij ook online uitleg en antwoord op allerlei vragen. Wilt u meer weten over wat u kunt doen bij schade of heeft u andere vragen? Neem gerust contact met ons op. Dat kan telefonisch 013-5421958 en via het CONTACTFORMULIER. Wat voor u prettig is. Hoe u ons ook benadert, wij geven antwoord op uw vragen en bieden u praktische hulp en advies als u dat nodig heeft.